Amit tudnia érdemes a hereelégtelenség kapcsán

A hereelégtelenség (orvosi nevén hypogonadismus) lehet elsődleges vagy másodlagos.

A serdülés előtt történt károsodások szenvedő alanyai az eunuchokra (kasztrált férfiak) hasonlítanak. Az érintett egyén növekedése nem áll le a megfelelő korban, magasabb, mint az átlag, de nemileg éretlen marad: A végtagjai hosszúak, a medencéje széles, a szőrnövekedés nőies jellegű.

A serdülőkor után a tünetek kevésbé jellegzetesek: fizikai és pszichés gyengeség, impotencia lép fel.

Másodlagos hereelégtelenség esetén a tünetek attól függőek, hogy milyen egyéb hipofízishormon hiányáról van még szó.

Okok:

Az elsődleges hereelégtelenség a mindkét herét ért káros hatás (sérülés, fertőzés, sebészi beavatkozás) következménye.
A vizeletvizsgálat során a szteroid hormonok lebomlási termékei csak elenyésző mennyiségben mutathatók ki, ezzel szemben a gonadotropinok nagyobb mennyiségben vannak jelen.

A másodlagos hereelégtelenség az agyalapi mirigy elülső lebenyében történő csökkent gonadotropin-elválasztás következménye.

Kezelés:

A kezelés elsődleges hypogonadismus esetében jelentős mennyiségű tesztoszteron adásából áll, leggyakrabban izomba adott injekció formájában.

Másodlagos hereelégtelenségnél meg kell győződni arról, hogy az elváltozás nem daganat vagy gyulladás következménye! Ezt követően meg kell vizsgálni, hogy a fejlődésében elmaradt mirigy tud-e reagálni a serkentő hatásra, végül a működést a megfelelő mennyiségű serkentő hormon adása mellett ellenőrizni kell.

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!