A hererákért felelős gén

A hererák meglehetősen ritka betegség, főleg a 30 évnél fiatalabb férfiaknál fordul elő (az ebben a korosztályban fellépő rosszindulatú daganatok közül a hererák a leggyakoribb).

Jellemző tünete az egyik herezacskó fokozatos megnövekedése, mely lehet fájdalmas is, de nem minden esetben. A vizsgálat során az orvos egy rendellenes kemény területet észlel a herén.

A betegség pontos oka nem ismert, de sokkal nagyobb arányban jelentkezik olyan férfiaknál, akik rejtett heréjűségben szenvedtek (születéskor a here nem szállt le a herezacskóba), még abban az esetben is, ha a rendellenességet műtét útján helyreállították.
Éppen ezért indokolt a rejtett herével születettek rendszeres orvosi szűrővizsgálata.

A betegség súlyossága a daganat típusától függ (növekvő súlyossági sorrendben: seminoma, carcinoma embryonalls, choriocarcinoma).

Minden esetben, ha egy fiatalember heréjén rendellenes elváltozás tapasztalható (göb, megkeményedett terület), feltáró jellegű orvosi vizsgálatra, beavatkozásra van szükség, a pontos diagnózis felállítása érdekében!

Seminoma esetén a gyógyulásnak igen jók az esélyei (80 százalék), a daganat eltávolítása után sugárkezelést és kemoterápiát alkalmaznak.

Megjegyzés: Korai szakaszban felismerve a here rosszindulatú daganata biztonsággal gyógyítható!

A hererák az orvostudomány egyik nagy talánya!

Régen jellemzően a hatvanéves férfiak ritkán előforduló rosszindulatú daganata volt, jelenleg pedig a húsz-harminc évesek leggyakoribb rákos megbetegedése. A hererák kialakulásának gyakorisága a tízszeresére nőtt a 20. században.

A hererákos betegek fiaiban négyszer, fivéreikben tízszer gyakrabban várható a betegség ismételt megjelenése.

A hererák létrejöttéért felelős gén az X nemi kromoszóma hosszú karján, a 27. régióban található, és az anya örökíti át. TGCT1-génnek nevezték el.

Ez volt az első olyan adat, amely minden bizonnyal közelebb engedi az orvostudományt a betegség megelőzésének és gyógyításának titkához!

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!