Amit tudni érdemes a here agyalapi szabályozása kapcsán

A here minden hatalma ellenére sem képes önállóan működni. 

A központi idegrendszer szabályozza mint gyakorlatilag minden szervet, mivel az agy részt vesz az emberi test egészének irányításában.

Az idegrendszer és a mirigyek azonban nem ugyanahhoz a világhoz tartoznak

Az idegrendszernek van egy tolmácsa, amely a mirigyek számára érthetővé teszi az agy nyelvezetét. Ezt a szerepet látja el csodával határos módon az agyalapi mirigy.

Azt mondták korábban, hogy az agyalapi mirigy az összes belső elválasztású mirigy ‘karmestere’ (azoké a mirigyeké, amelyek váladékukat közvetlenül a vérbe juttatják). Ez igaz, de ‘partitúra’ (jelentése: vezérkönyv, melyből a karnagy vezényli a zenekart) nélkül ez a karmester is képtelen lenne vezényelni – Ezt a partitúrát nyújtja folyamatosan az idegrendszer.

Amennyiben részletesebben meg akarjuk ismerni ezt a bonyolult folyamatot, íme néhány technikai jellegű kiegészítő magyarázat

Valójában a hipofízis (agyalapi mirigy) egyszerre erősítő és tolmács szerepet lát el: Így az agy rendszeresen utasításokat küld a hipofízisnek egy kicsi, tíz aminosavat tartalmazó molekula (a Gonadotrophin-Releasing-Hormone. azaz a gonadotropin-felszabadulást előidéző hormon) formájában.

Ennek hatására az agyalapi mirigy termelni kezdi a nagy molekulasúlyú hormonokat, amelyeket gonadotropinoknak nevezünk:

Az egyik, az FSH ⇒ serkenti a herecsatornák működését,

a másik, az LH ⇒ az intersticiális sejteket célozza meg és tesztoszteron termelésére serkenti azokat.

A herét irányító központi idegrendszeri terület a koponyaalapon helyezkedik el, ez a hypothalamus (hipotalamusz), mely pontosan az agyalapi mirigy felett található. Nagyon szoros összeköttetésben áll a szagló- és látórendszerrel.

Ezért azzal, amit a férfi érez és lát, többé-kevésbé befolyásolni tudja heréinek működését.

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!