Ismerje meg a férfiakat sújtó NSU fertőzést

A Nem specifikus urethritis (röviden NSU) Nagy-Britanniában az egyik leggyakoribb SZTB (a Szexuális úton terjedő betegségek rövidítése), amelyet számos különböző mikroorganizmus okozhat.

Ezek közül messze a Chlamydia trachomatis’ nevű, vírusok egyes tulajdonságait is magán viselő baktérium a leggyakoribb, amely a férfiak fertőzéseinek mintegy feléért felelős.

A Chlamydia kórokozója emberi sejtek belsejében, parazita módján él és gyakran megtalálható a szem kötőhártyájában valamint férfiak húgycsövének hámjában, és időnként a végbelében. (Nőkben ez a kórokozó egyaránt gyakori a hüvelyben és a méhszájban, valamint a húgycsőben és a húgyutakban.)

NSU tünetei férfiaknál

Férfiakban a tünetek a fertőződést követően 7-28 nappal jelennek meg és sárgás színű húgycsőfolyásból, valamint vizeléskor jelentkező égő érzésből állnak. Ezek hasonlóak a húgyhólyaggyulladás tüneteihez és a diagnózis felállítása a kórokozónak a váladékból való kimutatásán alapszik.

Az NSU kezelése

A kezelés antibiotikus kúrából, és a fertőzés megszűntéig tart. A szexuális partnereket is antibiotikus kezelésben kell részesíteni, még ha nincsenek is tüneteik, és az újrafertőződés elkerülése végett mechanikus fogamzásgátlási módszereket kell alkalmazni.

A kezelés elmaradása esetén az NSU továbbterjed és a herék és/vagy a végbél területén is fertőzés és gyulladás alakul ki. Előbbi esetben fájdalom, hő és duzzanat jelentkezik a herezacskó környékén, amely azonnali antibiotikus kezelést tesz szükségessé.

Ritkábban kötőhártya-gyulladás illetve ízületi fájdalom és gyulladás jelentkezik.

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!